Àlbum de la reunió amb el president de les Corts

Peradmin

Àlbum de la reunió amb el president de les Corts

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, s’ha reunit amb membres de l’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola (IEVM) per a rebre l’informe que l’Institut ha preparat sobre la pertinença comarcal de Biar, la Canyada, el Camp de Mirra i Beneixama a la comarca de l’Alcoià. A banda dels arguments ja explicats anteriorment sobre llengua, identitat o cultura, l’IEVM ha volgut remarcar al president de les Corts la transformació de progrés que comportaria, per als quatre municipis implicats, la pròxima tramitació de la Llei de Comarcalització i el projecte d’estructuració de les Comarques Centrals Valencianes.

L’Institut opina que s’hauria de tindre en compte l’aspiració d’aquests pobles a tindre un futur mancomunat amb altres municipis amb criteris d’estalvi i d’optimització de serveis, com ja fa el municipi veí de Banyeres de Mariola que forma part de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat (MAC). També la Unió Comarcal d’Empresaris de la Foia porta anys reclamant l’agrupació dels municipis d’Ibi, Tibi i Biar en la Mancomunitat Intermunicipal Foia de Castalla. L’IEVM està convençut que cap dels pobles voldrà perdre oportunitats que els facen prosperar.

L’IEVM va informar el president Morera sobre els factors de progrés econòmic, ja que és molt probable que aquests quatre pobles estiguen interessats a guanyar noves prestacions de proximitat a través de la MAC, que ja ofereix hui dia (als municipis que en formen part) serveis relacionats amb la promoció econòmica, el desenvolupament local, la formació i l’ocupació de caràcter supramunicipal. La Mancomunitat ha promogut recentment tallers d’ocupació, premis als millors projectes emprenedors, jornades de promoció del sector agrari i diversos encontres empresarials sectorials.

Enric Morera també va estar informat sobre les millores socials que guanyarien els pobles a través de les prestacions de joventut, educació, transport, cultural, etc., que actualment està oferint la Mancomunitat als pobles que la integren, com exposicions itinerants d’intercanvi, concerts, un contracte de transport universitari per a proporcionar aquest servei als estudiants, el conveni de col·laboració firmat per la Universitat Politècnica de València i la MAC que estableix una vinculació entre ambdues entitats a través de la Seu Universitària de la UPV, etc.

Una altre factor que l’Institut va ressaltar al president de les Corts va ser que la permanència dels quatre pobles a l’Alcoià i la incorporació a la seua Mancomunitat comportaria un futur augment d’oportunitats per als municipis, ja que la MAC es troba immersa actualment en un procés d’expansió pel que fa als serveis prestats als ciutadans. Un objectiu pròxim és abordar les infraestructures i la comunicació entre els pobles i les ciutats per a aconseguir una bona comunicació tant física com tecnològica entre ells.

La reunió, que va tindre lloc al Palau dels Borja, seu de les Corts Valencianes, va estar precedida per una altra trobada amb Xavier Navarro, director de l’Institut Cartogràfic Valencià. L’encontre va servir per a fer un repàs de les diferents propostes històriques de comarcalització que els experts han fet al llarg dels anys, des de la d’Emili Beüt i Belenguer (1933), passant per la de Joan Soler i Riber (1964) i la de Vicent Rosselló (1982), fins arribar a l’última delimitació, la de les Demarcacions Territorials Homologades (1985). Xavier Navarro va rebre el document informatiu de l’Institut on s’explica la continuïtat històrica en la permanència a l’Alcoià d’aquests municipis i s’hi va estudiar la conveniència d’elaborar un dossier informatiu sobre les mencionades propostes d’organització territorial, especialment en allò que fa referència a les valls nord-occidentals de la Mariola.

Quant a l'autor

admin administrator