Campanya per una delimitació comarcal amb lògica i amb futur

Peradmin

Campanya per una delimitació comarcal amb lògica i amb futur

L’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola ha dinamitzat els darrers mesos el debat sobre la pertinença de Biar, la Canyada, el Camp de Mirra i Beneixama a la comarca de l’Alcoià. Aquesta qüestió havia estat tancada en fals als anys 80 del segle passat quan el Govern de la Generalitat va inventar unes Demarcacions Territorials Homologades (DHT), un eufemisme perquè no apareguera oficialment la paraula «comarca» en aquells anys de batalles identitàries.

La llei de comarcalització mai no es va fer i així hem passat unes quantes dècades amb una situació d’interinitat on s’ha aplicat de fet aquella distribució provisional. El criteri pel qual l’Administració va passar aquests pobles a l’Alt Vinalopó mai no ha estat explicat. Fragmentar un espai geogràfic natural, amb identitat pròpia, amb pobles que han tingut des de sempre relacions de tot tipus, ja que comparteixen història, costums, tradicions, economia, llengua, etc., amb Banyeres de Mariola i la resta de pobles de l’Alcoià, no s’entén per cap cantó. Curiosament, les DHT van separar unes comarques amb criteris lingüístics (els Serrans, la Plana d’Utiel, el Baix Segura, etc.), però ací es va fer una excepció assimilant els pobles de parla valenciana en qüestió a una comarca castellanoparlant.

Però no es tracta només de llengua, identitat o cultura, sinó que des dels aspectes més pragmàtics, als pobles els convé mantindre’s a l’Alcoià per economia i per opcions de progrés i de futur, sense quedar fora del conjunt de les Comarques Centrals Valencianes ni de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat. Tot i això, que aquests quatre municipis siguen de l’Alcoià no voldrà dir que no continuen tenint amb normalitat relacions comercials, o de qualsevol altre tipus, amb els pobles de l’Alt Vinalopó. Fins ara, les DHT tampoc han coincidit necessàriament amb les partides judicials, ni amb les àrees sanitàries i tot ha funcionat amb normalitat.

Ha arribat l’hora de fer bé les coses, d’incloure els quatre pobles en el mapa comarcal de l’Alcoià, de pensar amb lògica i també amb criteris d’estalvi i d’optimització de serveis per a fer sostenibles les prestacions municipals mancomunades. L’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola hi creu en aquest projecte.

Quant a l'autor

admin administrator