Entrevista a Josep Puig, secretari de l’IEVM (Barcella)

Peradmin

Entrevista a Josep Puig, secretari de l’IEVM (Barcella)

– ¿Quina és la funció de l’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola?

– Per dir-ho d’alguna manera, i fent una similitud amb el tren Xitxarra, que era el mitjà de transport que apropava els habitants del nostres pobles, l’IEVM pretén fer el mateix en l’actualitat, és a dir, comunicar, coordinar i vertebrar activitats i iniciatives que sorgeixen en l’àmbit geogràfic de les valls de la Mariola. Perquè, malgrat que la distància entre els pobles és més bé curta, considerem que són poques les activitats culturals o reivindicatives que ens uneixen.

– ¿Com sorgeix la iniciativa d’associar-vos i formar l’IVEM?

– La idea va ser de Romà Francés Berbegal, membre del Patronat del Tractat d’Almisrà. Mogut per la preocupació de la situació d’aïllament que viuen els nostres pobles, sobretot en matèria cultural, va contactar amb altres membres d’altres associacions d’aquesta contornada que compartien la mateixa inquietud. Tots vam coincidir en la necessitat d’agrupar-nos i formar una entitat supralocal. Arribats a aquest punt, vam decidir convocar una reunió per fer una primera presa de contacte on va assistir gent de Biar, la Canyada, el Camp de Mirra, Beneixama i Banyeres de Mariola. També van estar presents representants de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA), convidats pel mateix Romà, perquè, des dels seus anys d’experiència, ens mostraren com funciona un institut d’estudis, i també perquè ens orientaren en els primers passos a seguir.

– Aleshores, la primera presa de contacte va ser en la reunió celebrada el gener de l’any passat. Parleu-nos del resultat.

– Va ser una primera reunió profitosa i gratificant on es va veure ben clar que tots teníem els mateixos problemes i també que compartíem les mateixes inquietuds. Hi van haver diverses reflexions i propostes. Els representants de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida van fer una exposició de la seua trajectòria i van explicar com ha funcionat aquest institut des del seu inici.

Primer vam acotar l’àmbit d’actuació i vam observar que ja existien instituts d’estudis amb una trajectòria important a l’altra banda de la Mariola, com l’Institut d’Estudis Contestans, el Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics, etc. Així que vam pensar que s’havia de reduir l’espai d’actuació per a evitar duplicitats i donar unitat a tots els pobles desatesos d’aquesta altra banda de la serra, i en aquest sentit, tots els municipis dels quals parlem pertanyen a les valls nord-occidentals de la serra de Mariola. En principi, abastàvem des de Biar fins a Banyeres de Mariola –els pobles que s’havien reunit inicialment– però es va acordar incloure les poblacions de Bocairent, Agres i Alfafara ja que també formen part d’aquesta mateixa unitat geogràfica del nord de la Mariola. Així que, en les reunions següents, va ser convocada la gent d’aquests altres tres pobles.

Tot seguit vam passar a decidir el nom del col·lectiu. Per abreujar el nom que ens havia de definir, vam creure convenient deixar la definició «de les valls nord-occidentals de la serra de Mariola» en només «de les valls de Mariola», ja que la muntanya que arriba fins a Biar són els contraforts d’aquesta serra i els pobles s’estenen al llarg d’aquestes valls. Es va aprovar per unanimitat la denominació d’Institut d’Estudis de les Valls de la Mariola. També es va determinar el criteri de participació, que seria tant individual com col·lectiu on podrien formar part les associacions.

Es va parlar de crear un web únic per a recollir tota la informació de tot allò que es fa als pobles que pertanyen a l’Institut, siguen activitats promogudes pel mateix IEVM o per qualsevol altra associació o institució. Seria com tindre una finestra oberta perquè la societat respire l’aire tan saludable de la nostra serra de Mariola i escodrinyar tot allò que passa als nostres pobles.

– ¿Quin és l’objectiu principal marcat per l’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola?

– Defensar el patrimoni cultural, arquitectònic, històric, artístic i mediambiental del pobles que conformen el seu àmbit d’actuació.

També promoure activitats culturals conjuntes, com ara xarrades, publicacions periòdiques, creacions de webs, debats, estudis sobre temes concrets, jornades, congressos, etc.

– ¿Quines són les necessitats que espera cobrir l’IVEM?

– Abans de cobrir necessitats, l’Institut necessita crear necessitats. Necessitats i interessos comuns a tots els pobles del seu àmbit d’actuació. Hui sembla que aquestes necessitats comunes quasi no existeixen.

L’Institut vindrà molt bé per a poder fer publicacions, donat que hi ha pobles on s’edita poc o res i també per a poder introduir algun tipus d’activitats que normalment no es fan. Es tracta de reforçar les relacions entre els ciutadans, de compartir les activitats i d’aconseguir que la gent es desplace d’un poble a l’altre per algun motiu diferent que no siguen només els actes de les festes locals.

Una altra cosa a dur a terme serà fer estudis sobre diversos temes socioculturals i analitzar el teixit socioeconòmic de la nostra zona.

Possiblement també hi haja una necessitat de mancomunar alguns serveis dels municipis, però no és aquest l’objectiu inicial de l’IEVM.

Malgrat això, un dels nostres reptes és la captació de socis joves. Pensem que és molt important despertar l’interés de les noves generacions perquè també ocupen el seu temps d’oci en altres activitats diferents a les purament festives. Així assegurarem la continuïtat de tot el treball que comencem a fer a partir d’ara.

Quant a l'autor

admin administrator