L’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola va fer la seua presentació oficial a Bocairent

Peradmin

L’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola va fer la seua presentació oficial a Bocairent

El divendres 9 d’abril, a la Sala Joan de Joanes de Bocairent, es va presentar l’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola (IEVM).

Pau Calabuig va presentar l’acte amb una cita de Joan Fuster i va explicar que aquesta iniciativa no era una altra cosa que una acció de reforç dels lligams de solidaritat entre els pobles de les valls nordoccidentals de la serra de Mariola. També va dir que era una paradoxa que puguem saber instantàniament el que passa a l’altra banda del món mentre existeixen dificultats per a poder assabantar-se de les activitats que es fan als pobles veïns.

Rosanna Martínez, membre de l’IEVM va explicar que diverses persones i col·lectius de Biar, la Canyada, el Camp de Mirra, Beneixama, Banyeres de Mariola, Bocairent, Alfafara i Agres han promogut la creació d’una institució com aquesta perquè puga convertir-se en un instrument eficaç per a la vertebració cultural del nostre territori més proper. L’objectiu és promoure activitats que aposten per la conservació i la projecció del nostre patrimoni natural, lingüístic i històric. Va informar també que poden formar part tant socis particulars com associacions, mogudes pel desig d’estudi i de col·laboració amb una entitat supralocal que té com a fi donar a conéixer activitats, elaborar estudis i investigacions en tots els pobles de les valls de Mariola.

Josep Miquel Martínez va explicar que la primera activitat havia estat l’edició d’un calendari sobre la gastronomia típica d’aquests pobles. Va afegir que l’IEVM utilitzarà la revista Barcella de manera habitual com a mitjà escrit periòdic per a publicar els seus articles.

Segons Romà Francés, president de l’Institut, la iniciativa està justificada perquè els pobles d’aquestes valls són menuts i això comporta que tinguen dificultats econòmiques i organitzatives a l’hora de promoure actes culturals. Va comentar que un dels principals problemes que afecten els nostres pobles és la incomunicació i la desconeixença del que fan els pobles veïns, sobretot en matèria cultural. Es tractaria d’anar per davant de les administracions i oferir als ajuntaments, i en especial als regidors de cultura, propostes ben gestionades.

L’alcalde de Bocairent, Josep-Vicent Ferre, va manifestar que l’Ajuntament d’aquest poble donarà suport a la iniciativa. Va repassar les dificultats que ha tingut aquest territori per a poder vertebrar-se al llarg dels anys i les diverses oportunitats de cooperació que s’han deixat perdre al llarg dels anys.

Els organitzadors de la presentació van convidar els assistents a sumar-se a la iniciativa i a superar tots junts les barreres administratives artificials que divideixen aquests municipis que estan ubicats en una mateixa unitat geogràfica i que comparteixen una mateixa cultura, la mateixa llengua, la història, les festes i, fins i tot, uns lligams familiars comuns.

D’altra banda, ja està en funcionament des del mes de maig el web oficial de l’IEVM, amb informació sobre música, exposicions, concerts, conferències, premis, etc. dels pobles que conformen la institució: ievm.cat.

Quant a l'autor

admin administrator