L’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola es va presentar a la Casa de Cultura de Biar

Peradmin

L’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola es va presentar a la Casa de Cultura de Biar

Els organitzadors de la presentació van convidar els assistents a sumar-se a aquesta iniciativa ciutadana i també a superar tots junts les barreres administratives artificials que divideixen aquests municipis.

El divendres 29 de gener, a la Sala Multifuncional de la Casa de Cultura de Biar, es va presentar l’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola (IEVM). Joan Antoni Cerdà, membre d’aquest institut, va presentar l’acte i va aclarir que poden formar part tant socis particulars com associacions, mogudes pel desig d’estudi i de col·laboració amb una entitat supralocal que té com a fi donar a conéixer activitats, elaborar estudis i investigacions en tots els pobles de les valls de Mariola.

Rosanna Martínez, també membre de l’IEVM, va explicar que diverses persones i col·lectius de Biar, la Canyada, el Camp de Mirra, Beneixama, Banyeres de Mariola, Bocairent, Alfafara i Agres han promogut la creació d’una institució com aquesta perquè puga convertir-se en un instrument eficaç per a la vertebració cultural del nostre territori més proper. Rosanna va explicar que «l’objectiu és promoure activitats que aposten per la conservació i la projecció del nostre patrimoni natural, lingüístic i històric».

Segons Romà Francés, president de l’Institut, la iniciativa està justificada «perquè els pobles d’aquestes valls són menuts i això comporta que tinguen dificultats econòmiques i organitzatives a l’hora de promoure actes culturals». Francés va comentar que «un dels principals problemes que afecten els nostres pobles és la incomunicació i la desconeixença del que fan els pobles veïns, sobretot en matèria cultural». Segons Francés, «Es tractaria d’anar per davant de les administracions i oferir als ajuntaments, i en especial als regidors de cultura, propostes atractives i ben gestionades».

Tot seguit, Josep Miquel Martínez Ferre va explicar que la primera activitat havia estat l’edició d’un calendari sobre la gastronomia típica d’aquests pobles. També que estava preparant-se una pàgina web on penjar tota la programació cultural dels pobles que conformen l’IEVM, amb informació sobre música, exposicions, concerts, conferències, premis, etc. Josep Miquel Martínez va afegir que l’IEVM podrà utilitzar la revista Barcella de manera habitual com a mitjà escrit periòdic per a publicar els seus articles.

En acabar la presentació va haver un interessant debat entre els assistents, on els diferents torns de paraula van servir per a remarcar que l’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola acaba de nàixer i que aquesta presentació de Biar és només la primera d’una sèrie d’actes que serviran per a donar a conèixer l’associació per tots els pobles que hi estan implicats. Els organitzadors de la presentació van convidar els assistents a sumar-se a aquesta iniciativa ciutadana i també a superar tots junts les barreres administratives artificials que divideixen aquests municipis que estan ubicats en una mateixa unitat geogràfica i que comparteixen les mateixes infraestructures viàries, una mateixa cultura, la mateixa llengua, la gastronomia, la història, les festes i, fins i tot, uns lligams familiars comuns.

Quant a l'autor

admin administrator